Szeretnék egy kutyát!

Minden állatvédő szervezet örül, ha egy védence új, szerető otthonba kerül.
A kutya nagyon sok örömöt hoz az életünkbe, de nagy felelősséggel is jár. Mielőtt magunkhoz veszünk egy állatot fel kell tennünk saját magunknak néhány kérdést. Így elkerülhető, hogy hibás döntést hozzunk. Ne feledjük, a hibás döntések következményeit a kutyák sínylik meg!

– Olyanok-e az életkörülményeid, hogy tudod vállalni a gondoskodást a kutya élete végéig? Egy kölyök kutya esetében ez 10-15 év is lehet!
– Milyen kutya illik hozzád?
Hasznos, ha téged érdeklő kutyafajtákról alapszintű ismeretekkel rendelkezik.
– Milyen kutyát szeretnél?
Sportra alkalmas kutyát, kísérő társat, gyermek mellé játékos kutyát vagy házőrzésre is alkalmas kutyát? Kistestű kutyát lakásba vagy kint tartható kutyát? Hosszú szőrű kutyát vagy rövid szőrű kutyát?
– Minden családtag egyetért az örökbefogadás szándékával?
– Élet stílusod lehetővé teszi-e egy kutya tartását?
Egész napos munka, vagy sok utazás mellett problémát jelenthet a kutya ellátása, túl sokat marad egyedül. Lehet, hogy most még suliba jársz, de hamarosan jön a “haverok, buli, fanta”, egyetem, ösztöndíj, külföld, stb. Akkor is el fogod tudni látni a kutyát? Egy kutya 10-15 évig élhet. Gondold át, hogy ezen idő alatt nem lesznek-e az életedben olyan, már most látható változások, melyek alapvetően befolyásolják a kutyatartási körülményeket?
– Megoldott-e a kutya ellátása szabadság vagy betegség idején?
– Hajlandó vagy-e szabadidőd egy jelentős részét a kutyára áldozni?
Minden kutyának méretétől és mozgásigényétől függően napi 1-2 vagy több órás szabad mozgásra van szüksége, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás.
– Kutyaszőr, a kutya által behordott piszok mennyire jelent problémát a lakásban?
– Van-e lehetőséged kutyaiskolába járni, vagy tudod-e saját magad megfelelően nevelni a kutyát?
– Lesz-e kellő türelmed, hogy elfogadd kutyád különc szokásait, vagy leszoktasd ezekről?
– Minden kutyának szüksége van ápolásra, néhány fajtánál elengedhetetlen a szőrápolás. Ehhez megint csak idő és néha bizony pénz is kell.
– Feltétlenül tisztázni kell, hogy a házban, ahol éltek megengedett-e az állattartás.
Van-e a kutyának megfelelő helye a lakásban, vagy a kertben? Gondoskodnia kell a megfelelő pihenőhelyről is.
– Ha más háziállat is él a leendő gazdánál, fel kell mérni, hogy az új állatot befogadják-e a régiek. Tekintettel kell lennie az új és a már ott lakó kutyák életkorára, nemére, jellemző tulajdonságaira. Egy idős kutyának nagy stresszt okozhat egy új kutya érkezése, főleg, ha kölyök.
– Anyagilag megengedheted-e magadnak? Az élelmen kívül számítani lehet állatorvosi kezelésekre, oltásra, kullancs elleni védekezésre.
– Hogy áll a környezeted ehhez a döntéshez?
– Ki ápolja a kutyát, ha beteg? Ki viszi állatorvoshoz? Ha néha előfordul -akár betegség miatt is-, hogy a kutya a lakásban végzi a dolgát hajlandó leszel a nyomokat feltakarítani? Képes leszel-e a kutya betegsége esetén neki segítséget nyújtani?

Minden utólag felmerülő problémának az állat issza meg a levét. Ha gyermek is van a családban csak olyan kutyát szabad hazavinni, aki jól kijön a gyerekekkel. Ne feledd! Még ha a gyerek is kapja a kutyát, a költségek, a kutya ellátása, gondozása a szülő dolga!