Mit tegyek, ha kutyát találtam?

Nincs menhelyünk, ezért sajnos nem tudjuk garantálni, hogy a frissen talált kutyát azonnal át tudjuk venni.

Kutya befogadását csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha éppen van helyünk a kutya számára. Mivel kiépített menhellyel nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértéseteket.
  1. Kérjük vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta valamilyen azonosítót (biléta, fülben vagy haskorcban tetoválás, nyakörv belsejébe írt telefonszám), mely alapján megtalálhatod az eredeti gazdát.
  2. Amennyiben a mi területünkön veszett el (Csobánka – Tinnye – Piliscsaba – Pilisvörösvár – Pilisjászfalu – Pilisszentiván – Budapest II. kerület (Hűvösvölgy, Hidegkút) – Nagykovácsi – Remeteszőlős – Solymár.), kérlek hívd a csapatszámunkat, vagy írj e-mailt, vagy facebook üzenetet.
  3. Vidd el a legközelebbi állatorvoshoz vagy kérj segítséget tőlünk, nézesd meg, hogy nincs-e a kutyában mikrochip azonosító. (A microchip leolvasás ingyenes! A mikrochip nem tapintható, azt csak az állatorvos tudja leolvasni a mikrochip-leolvasó készülékkel!) Ha találnak mikrochipet, az állatorvos segít a gazda értesítésében, de a honlapunk  “Mikrochip információk” rovatában is találsz erről tájékoztatót.
    Ajánlott esetleg az alábbi listán is próbát tenni, hátha valaki pont otthon van és az adott településen tud segíteni mikrochipet olvasni: LISTA
  4. Nézd meg milyen kondícióban, lelki állapotban van a kutya: ez adhat támpontot arra, hogy mióta van az utcán, és vajon milyen eséllyel keresi valaki. Ha rossz kondícióban van, fél az emberektől valószínűleg régóta kóborol, és messzire eljöhetett lakóhelyétől, vagy nem is keresi senki. Ezzel szemben ha csillogó szemű és szőrű, kiegyensúlyozott kutyáról van szó, lehet, hogy a szomszéd kutyája.
  5. Érdeklődj körbe a környéken, hátha csak elkóborolt állatról van szó. Amennyiben van lehetőséged plakátokat készíteni, mindig hasznos, ha azokat ezzel egy időben tudod rakni, hátha gyorsan jelentkezik érte régi vagy új gazdája. A plakáton a következő adatok szerepeljenek: a kutya leírása (szín, méret, kor, fajta, jellem); hol és mikor találtad; hol, kinél lehet jelentkezni miatta. Ha van lehetőséged fényképet készíteni és nyomtatni, akkor feltétlenül képpel hirdesd a kutyát.
  6. A kutyát jelentsd be hozzánk is a Facebook oldalunkon keresztül. Ha képet is küldesz róla, azonnal fel tudjuk tenni az oldalra. Fontos! Ismertőjegy, fajta, nem, méret, chipes?, elvesztés helye, elérhetőség információk mindenképpen legyen az üzenetben.
  7. Keresd fel azokat az online és Facebook-os “elveszett/talált” fórumokat, ahol rögzíteni tudod a kutya adatait, hogy a gazdi esetlegesen meg tudja találni. Hasznos, ha rádióban, újságban tudod hirdetni a kutyát.
  8. Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre az interneten keresztül az eredeti gazdát keresni, vagy ha az nem jelentkezik a kutyáért, akkor új gazdát találni neki.