Mit tegyek, ha elveszett a kutyám?

Szeretnénk néhány gyakorlati tanácsot adni, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elveszett kutyád minél gyorsabban hazatalálhasson:

– Amennyiben a mi területünkön veszett el (Csobánka – Tinnye – Piliscsaba – Pilisvörösvár – Pilisjászfalu – Pilisszentiván – Budapest II. kerület (Hűvösvölgy, Hidegkút) – Nagykovácsi – Remeteszőlős – Solymár.), kérlek hívd a csapatszámunkat, vagy írj e-mailt, vagy facebook üzenetet.

– Kezdd el azonnal a keresést: járd végig a lakóhelyed környékét, azokat az útvonalakat, ahol rendszeresen sétáltok, megfordultok együtt.

készíts plakátot, melyben leírod az eltűnés körülményeit, a kutya fajtáját, nemét, korát, jellemző tulajdonságait, ismertetőjegyeit (pl. milyen nyakörvet viselt, van-e mikrochipje) és az elérhetőségedet. Célszerű fényképes plakátot nyomtatni és azon a területen több helyre kitenni, ahol a kutya elveszett, valamint a környék forgalmas pontjainál: közértnél, buszmegállóban, postánál és a környékbeli állatorvosoknál, állateledel kereskedőknél, kutyakozmetikusoknál. Fontos, hogy az emberek tudatába bekerüljön a kutya képe. Ha több helyen látják, jobban rögzül! Nem mindenkinek van internete, így sok esetben a plakátolás a legeredményesebb keresési forma. Érdemes ráírni, hogy nem csak annak a hívását várjuk, aki megtalálta, hanem az is keressen fel minket, aki látta, mert így információt szerezhetünk a haladási irányáról. Plakátokat nagy körzetben kell szórni, messzire eljuthat egy kutya kis idő alatt, ha megriad valamitől, akár 20 km-t is megtehet 1-2 nap alatt.

online fórumokon, csoportokban, Facebook-on is hirdesd a kutya eltűnését! Vannak kifejezetten elveszett kutyák témájában készült csoportok, de a környékbeli boltok/üzletek/emberek megosztásai is sokat segítenek. Érdemes a Ments meg! csapatnak is elküldeni, akik a plakátkészítésben is segítenek.

– amennyiben a kutyád rendelkezik mikrochippel és regisztrálva van a www.petvetdata.hu chipnyilvántartásban, menj el a legközelebbi állatorvoshoz és kérd meg, hogy a petvetdata adatnyilvántartó lapján a megjegyzés rovatba írja be, hogy a kutya elveszett, keresik. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy a chipnyilvántartásban élő telefonszám szerepel-e. Így bármelyik állatorvos, akihez a kutyát esetleg beviszik, azonnal tud értesíteni. Ha a mikrochipes kutyát eddig nem regisztráltad a petvetdatába, azt még most is megteheted! Az oltási könyvben (törzskönyvön) megtalálható a chip száma, így a regisztrációt ez alapján is el tudják végezni.

– keresd fel a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepének honlapját. A fővárosból és közvetlen környékéről ide viszik az utcáról befogott kutyák egy részét. A honlapra heti rendszerességgel kerülnek fel a bekerült kutyák, de telefonon addig is érdeklődhetsz a frissen bekerültekről.

– érdeklődj a Polgármesteri Hivatalban, hogy a környéken volt-e eb befogás és ha igen, kérdezd meg, hogy hová vitték a befogott kutyákat. Keresd fel a környékbeli gyepmesteri telepeket és menhelyeket!

– hasznos, ha rádióban, újságban is tudod hirdetni a kutyát.

Reméljük, sikerrel jársz és szeretett kedvenced minél előbb egészségesen hazajut!

Kérjük, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez a kutyát és gazdát is nagyon megviselő eset többé ne fordulhasson elő!

  • A kutyán mindig, még a kertben is feltétlenül legyen nyakörv és gravírozott címmel és névvel ellátott fém biléta.
  • Tetess a kutyába mikrochipet, az adatokat pedig mindig frissítsd, ha szükséges!
  • Erősítsd vagy magasítsd meg a kerítést, ha a kutya azon keresztül szökött el! A kapu mindig legyen bezárva!
  • Forgalmas útvonalon soha ne sétáltass kutyát póráz nélkül!
  • Csak olyan személyre bízd a kutyát, aki maradéktalanul betartja a kutyával kapcsolatos utasításaid!
  • Ivartalaníttasd kutyádat, ha az a tüzelési időszakban szeret szomszédolni (szukát és kant egyaránt)!
  • Ne engedd oda a kutyád ismeretlen kutyához, amíg biztosan nem győződtél meg arról, hogy a másik kutyának nincs támadási szándéka!