Minden örökbefogadó szíves figyelmébe ajánlunk két könyvet, melyek elolvasása hasznos lehet kicsiknek – nagyoknak egyaránt.

Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes. Letölthető innen. 

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz. Letölthető innen. 

 

 

Kutyapszichológia, kutyaneveléssel foglalkozó szakirodalom

Jan Fennel: Kutyapszichológia
Korom Gábor: Neked ugatok
Konrad Lorenz: Ember és kutya
Kutas Gábor: Kutya a családban
Csányi Vilmos: Bukfenc és Jeromos
Ekard Lind: Játszva motiváljuk kutyánkat
Miklósi Ádám – Topál József (szerk.): Kutyagondolatok nyomában
(Bár több tízezer év óta társunk, a tudományos érdeklődés mindmáig elkerülte. Az utóbbi tíz év azonban forradalmi változások kezdetét jelzi. Vajon mi az, ami ennyire vonzóvá teszi az ember számára a kutyát a világ minden táján? Segíthet-e a modern tudomány e kérdés megválaszolásában?
Etológusok, pszichológusok, állatorvosok, szociológusok és filozófusok egymás munkáját kiegészítve igyekeznek feltárni az ember-kutya kapcsolat evolúciós mozgatórugóját, a háziasítás szerepét és hatását, illetve a kutya viselkedésének biológiai alapjait. Közben pedig kiderül, hogy az ember nem egyszerűen kutyát „csinált” a farkasból, hanem egyben a saját maga „képére” is formálta. Ebben a kis kötetben az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai több mint tíz év kutatási eredményeit foglalják össze. A hazai etológia külön sikere, hogy e területen élenjárók vagyunk, és a bemutatott munka döntő része itthoni kutatások eredménye, amelyhez rengeteg kutyaszerető ember is hozzájárult. )

Kutya-macska egészségüggyel foglalkozó irodalom

Dr Bruce Fogle: Mi baja a kutyámnak? (tünetek és elsősegélynyújtás képes tanácsadó könyve)
Dr. Vainer Attila:Dr. Vau
Ludwig Wolf Friedl: Kutyabetegségek -szakkönyv
(A könyv célja, hogy az állat viselkedéséből a gazda felismerje a betegséget, és időben vigye állatorvoshoz. A kedvenc háziállat, vagy a hűséges házőrző, esetleg a munka-társ viselkedésével jelzi a gazdájának, ha problémája van. A gazdinak fel kell tudni ismerni a problémát, el kell tudni dönteni, hogy szükséges-e az állatorvos közreműködése a baj orvoslásához, vagy a gond házi kezeléssel is kiküszöbölhető.)

Kutyás regények kicsiknek és nagyobbaknak:

Fekete István: Bogáncs
Czifferszky István: Sete bárány és a kuvasz
Eric Knight: Lassie hazatér
Héléne Commin: Lassie kölyke
Gavriil Trojepolszkij: Feketefülű fehér Bim
Jack London: A beszélő kutya
Jack London: A vadon szava
Mihail Bulgakov: Kutyaszív
Garth Stein: Enzo, avagy az emberré válás művészete

Kutyákról, macskákról érdekességek

100 legendás kutya
(,A kutya az ember legjobb barátja.”A mondás nem túloz. Történelem előtti idők óta, amikor a kutya megengedte, hogy közelítsünk hozzá, s megszelídítsük, az ember megingathatatlanul odaadó híve. Társunk a játékban, a munkában, hűséges barát – legyen pásztor, vadász, mentő, katona vagy vakvezető. Beköltözött a képzelet világába is, rengeteg legendát, festményt, könyvet és filmet ihletett. Ez a könyv a királyok kutyáitól a híres Rin Tin Tinig és a huncut Miluig száz ismert vagy ezidáig névtelen, valóságos vagy képzeletbeli eb arcképtárának segítségével mutatja be a kutyák világát – mindezt a már 100 legendás…sorozathoz megszokott reprezentatív fotóanyaggal illusztrálva.)

100 legendás macska
(A 21. század hajnalán a macska vált a legnépszerűbb társállattá. Ez híven tükrözi az ember elragadtatását, amelyet a csodálatos háziállat iránt érez. A történelem során jó néhány híres macska neve maradt fenn. Akár mítoszok fűződnek köréjük, akár valóságosak, nyugtalanítóak vagy szeretetre méltók, ihletadók vagy egyszerű társak, híresek vagy istenségek – ebben a cicák dicsősége előtt hódoló könyvben száz legendás macska vonul fel ünnepi parádéra. Valamennyi elbűvöli az embert szépségével, ragaszkodásával és különös hűségével. Az albumot végig reprezentatív fotók teszik még élvezetesebbé, egyedivé.)

Winkler Róbert: kutya utónévkönyv
Winkler Róbert: Kutyaszorító- a világ legvidámabb kutyahatározója
Félszáz mondat kutyákról (Ez a kis színes ajándékkönyv is klasszikus festmények reprodukcióit és híres kutyabarátok gondolatait közli.)
Kalmár Tibor: Sztárok és kutyák
(A kutya az istenek adománya – mondta a bölcs Xenophón.Úgy tűnik, ez a véleménye annak a 28 neves művésznek -többek között Haumann Péternek, Kállai Ferencnek,Komlós Jucinak, Kulka Jánosnak, Lukács Sándornak,Székhelyi Józsefnek, Tordai Terinek, Voith Áginak – is,akik kutyáikról mesélnek érdekes, izgalmas, megkapó, hihetetlen, vidám vagy éppen szívszorító történeteket.)
Árkosi József : Kutyás játékok
Agility – A kapcsolat sportja (Könyvünk egy téma, az agility köré csoportosítva próbál segíteni a nevelés során felmerülő kérdésekben, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél több olvasót megnyerjen ennek a csodálatos játéknak, sportnak.)
Esther Verhoef: Nagy Kutyaenciklopédia

Kutyás filmek:

Rex felügyelő
Lassie hazatér
101 kiskutya
102 kiskutya
Kutyám, Jerry Lee
Snoopy
Pluto
Volt
Scooby-Doo
Úton hazafelé
Kántor
Beethoven
Kém kutyák
Frakk, a macskák réme

 

Elgondolkodtató szösszenetek