Mit tegyek, ha kutyát találtam

Kutyát találtamNincs menhelyünk, ezért nem garantálhatjuk, hogy frissen talált kutyát azonnal át tudjuk venni!

Kutya befogadását sajnos csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha éppen van helyünk a kutya számára. Mivel kiépített menhellyel nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértéseteket.

– Kérjük vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta valamilyen azonosítót (biléta, fülben vagy haskorcban tetoválás, nyakörv belsejébe írt telefonszám), mely alapján megtalálhatod az eredeti gazdát.

– Vidd el a legközelebbi állatorvoshoz nézesd meg, hogy nincs-e a kutyában mikrochip azonosító. (A microchip leolvasás ingyenes! A mikrochip nem tapintható, azt csak az állatorvos tudja leolvasni a mikrochip-leolvasó készülékkel!) Ha találnak mikrochipet, az állatorvos segít a gazda értesítésében, de a honlapunk “Mikrochip információk” rovatában is találsz erről tájékoztatót.

– Nézd meg milyen kondícióban, lelki állapotban van a kutya: ez adhat támpontot arra, hogy mióta van az utcán, és vajon milyen eséllyel keresi valaki. Ha rossz kondícióban van, fél az emberektől valószínűleg régóta kóborol és messzire eljöhetett lakóhelyétől, vagy nem is keresi senki. Ezzel szemben ha csillogó szemű és szőrű, kiegyensúlyozott kutyáról van szó lehet, hogy a szomszédja kutyája.

Érdeklődj körbe a környéken, hátha csak elkóborolt állatról van szó. Amennyiben van lehetőséged plakátokat készíteni, mindig hasznos, ha azokat ezzel egy időben tudod rakni, hátha gyorsan jelentkezik érte régi vagy új gazdája.
A plakáton a következő adatok szerepeljenek: a kutya leírása (szín, méret, kor, fajta, jellem); hol és mikor találtad; hol, kinél lehet jelentkezni miatta. Ha van lehetőséged fényképet készíteni és nyomtatni, akkor feltétlenül képpel hirdesd a kutyát.

A kutyát jelentsd be hozzánk is az “Elveszett-talált kutyák bejelentése” rovatban található űrlap kitöltésével. Ha képet is küldesz róla, azonnal fel tudjuk tenni a honlapunkra.

Fontos! Az elveszett-talált bejelentőn csak a környékünkön talált – elveszett kutyákat tudja bejelenteni.
(Budajenő, Budakalász Budaörs, Budakeszi, Csobánka, Dág, Dobogókő, Leányvár, Nagykovácsi, Óbuda, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Tök, Telki, Úny, Üröm, Zsámbék, II.kerület, XII. kerület)

– Ha nem a fenti területek valamelyikén találtad vagy vesztetted el a kutyát akkor keresd fel az alábbi fórumokat, ahol a bejelentést megteheted és ezzel a kutya bekerül egy országos adatbázisba:
www.elvesztem.hu illetve egy másik fórum.

– Nézd át az elveszett-talált kutyákat tartalmazó táblázatot, hátha megtalálod benne.

– Hasznos, ha rádióban, újságban tudod hirdetni a kutyát.

– Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre az interneten keresztül az eredeti gazdát keresni, vagy ha az nem jelentkezik a kutyáért, akkor új gazdát találni neki. Nézd át a linkeknél található honlapokat,  és hirdesd a kutyát az ott található fórumokon is!

Kutya befogadását sajnos csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha éppen van helyünk a kutya számára. Mivel kiépített menhellyel nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértésedet.