Mit tegyek, ha elveszett a kutyám?

Szeretnénk néhány gyakorlati tanácsot adni, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elveszett kutyád minél gyorsabban hazatalálhasson:

– Először is kezd el azonnal a keresést: Járd végig a lakóhelyed környékét, azokat az útvonalakat ahol rendszeresen sétáltok, megfordultatok együtt.

Készíts plakátot melyben leírod az eltűnés körülményeit, a kutya fajtáját, nemét, korát,  jellemző tulajdonságait, ismertető jegyeit (pl. milyen nyakörvet viselt, van-e tetoválása, mikrochipje) és az elérhetőségedet.  Ha van rá módod célszerű fényképes plakátot nyomtatni és azon a területen több helyre kitenni, ahol a kutya elveszett, valamint a környék forgalmas pontjainál: közértnél, buszmegállóban, postánál és a környékbeli állatorvosoknál, állateledel kereskedőknél, kutyakozmetikusoknál. Fontos, hogy az emberek tudatába bekerüljön a kutya képe. Ha több helyen látják, többször jön szembe a képe egy lámpaoszlopon, jobban rögzül! Nem mindenkinek van Internet elérhetősége, így sok esetben a plakátolás a legeredményesebb keresési forma. Érdemes ráírni, hogy nem csak annak a hívását várjuk, aki megtalálta, hanem az is keressen fel minket, aki látta, mert így információt szerezhetünk a haladási irányáról, így tudni fogjuk merre keressük. Plakátokat nagy körzetben kell szórni, messzire eljuthat egy kutya kis idő alatt, főleg ha megriad valamitől, akár 20 km-t is megtehet egy-két nap alatt.

Érdeklődj a környékbeli lakóknál, üzletekben, nem látta-e valaki.

A kutyát jelentsd be hozzánk is az “Elveszett-talált kutyák bejelentése” rovatban található űrlap kitöltésével. Ha képet és küldesz róla, fel tudjuk tenni a honlapunkra. Nézd meg a honlapon található táblázatot, ahol nyilvántartjuk az elveszett-talált kutyákat.
Fontos!
Az elveszett-talált bejelentőn csak a környékünkön talált – elveszett kutyákat tudod bejelenteni.
(Budajenő, Budakalász Budaörs, Budakeszi, Csobánka, Dág, Dobogókő, Leányvár, Nagykovácsi, Óbuda, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Tök, Telki, Úny, Üröm, Zsámbék, II.kerület, XII. kerület)
– Ha nem a fenti területek valamelyikén találtad vagy vesztetted el a kutyát akkor keresd fel az alábbi fórumokat, ahol a be tudod jelenteni és ezzel a kutya bekerül az országos adatbázisba: www.elvesztem.hu illetve egy másik fórum.

– Nézd át az elveszett-talált kutyákat tartalmazó táblázatot, hátha megtalálod benne.

Igyekszünk az elveszett-talált kutyák adatbázisát, valamint a táblázatot is naprakészen tartani, de előfordulhat, hogy pár nap késéssel tudjuk csak frissíteni, vagy az elvesztés pillanatában még nem jutott el hozzánk az információ. Ezért fontos, hogy ne csak egyszer, hanem többször, legalább 1-2 naponta nézd végig ezeket az oldalakat.

Amennyiben a kutyád rendelkezik mikrochippel és regisztrálva van a www.petvetdata.hu chipnyilvántartásban  (bővebben a mikrochip információk rovatban) , menj el a legközelebbi állatorvoshoz és kérd meg, hogy a petvetdata adatnyilvántartó lapján, a megjegyzés rovatba írja be, hogy a kutya elveszett, keresik. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy a chipnyilvántartásban a élő telefonszáma szerepel-e. Így bármelyik állatorvos, akihez a kutyát esetleg beviszik, azonnal tud értesíteni.

Ha a mikrochipes kutyát eddig nem regisztráltad a petvetdatába, azt még most is megteheted! Az oltási könyvben (törzskönyvön) megtalálható a chip száma, így a regisztrációt ez alapján is el tudják végezni.

Keresd fel az www.illatosut.hu honlapot, mely a Fővárosi Közterület-felügyelet  Állategészségügyi Telepének a honlapja.  A fővárosból és közvetlen környékéről ide viszik az utcáról befogott kutyák egy részét. A honlapra heti rendszerességgel kerülnek fel a bekerült kutyák, de telefonon addig is érdeklődhetsz a frissen bekerültekről.

Érdeklődj a Polgármesteri Hivatalban, hogy a környéken volt-e  eb befogás és ha igen, kérdezd meg, hogy hová vitték a befogott kutyákat. Keresd fel a környékbeli gyepmesteri telepeket és menhelyeket. Honlapunk linkjei között találsz információt arra vonatkozóan, hogy az lakhelyeden melyik gyepmester végzi a befogást és hogy milyen menhelyek működnek.

– Hasznos ha rádióban, újságban is tudod hirdetni a kutyát.

Reméljük sikerrel jársz és szeretett kedvenced minél előbb egészségesen hazajut!


Kérjük tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez a kutyát és gazdát is nagyon megviselő eset többé ne fordulhasson elő!

– A kutyán mindig, még a kertben is feltétlenül legyen nyakörv és gravírozott – címmel és névvel ellátott fém biléta.
– Tetess a kutyába mikrochipet. A mikrochipről további információkat itt olvashat.
– Erősítsd vagy magasítsd meg a kerítést, ha a kutya azon keresztül szökött el! A kapu mindig legyen bezárva!
– Forgalmas útvonalon soha ne sétáltass kutyát póráz nélkül!
– Csak olyan személyre bízd a kutyát, aki maradéktalanul betartja a kutyával kapcsolatos utasításaid!
– Ivartalaníttasd kutyádat ha az a tüzelési időszakban szeret szomszédolni (szukát és kant egyaránt)! Az ivartalanításról bővebben itt olvashatsz.
– Ne engedd oda a kutyád ismeretlen kutyához, amíg biztosan nem győződtél meg arról, hogy a másik kutyának nincs támadási szándéka!