Felelős macskatartásról

A macska ideális társa lehet az embernek fiatal és idős korában egyaránt. Igényli a törődést, de nem annyit, mint egy kutya. A cica nagyon jól érzi magát kizárólag a lakásban is, nem veszi zokon, ha hosszabb időre egyedül hagyjuk, így elfoglaltabb emberek ideális házi kedvence a cica.

Macskát is csak felelősséggel vegyünk magunkhoz, gondolva arra, hogy 15-18 évig élhet a cicus, ennyi ideig gondoskodnunk kell róla. Csak az vegyen magához kis kedvencet, aki tudja, hogy felelősséggel gondoskodik róla az elkövetkezendő időben. Exupéry szavaival: Felelős vagy azért, akit megszelídítettél.

Házi állatot tartani nagy öröm, élmény, a gyerekek számára játszópajtás is, amellett, hogy a gyerekek felelősséget, szeretetet, türelmet gyakorolnak és tanulnak mellettük. Ne feledjük, ha állatot veszünk magunkhoz, az nem a gyerek, hanem a szülő felelőssége, a kicsik lelkesedése alábbhagyhat egy idő után, a felnőtteknek kell a felelősséget vállalni a házi kedvencekért!

Mielőtt cicát fogadnánk örökbe, gondoljuk át, az egész család örülne neki? Allergia van-e a családban? A cicára pár napra tud-e vigyázni valaki, amíg elmegyünk pl. nyaralni. Lakóhelyünk alkalmas-e macskatartásra.

Egész más gondoskodást igényel a szobacica és a kerti macska gondozása.


A szobacica gondozása


Pihenőhely

A cicának szüksége van egy saját kis sarokra, ahova elbújhat, ha kedve tartja pihenni, aludni. A macskák a magasabb helyeket kedvelik, ezt vegyük figyelembe a helyének kialakításakor.

Etetés

Szüksége lesz a cicának mindig elérhető helyen levő friss vízre. Vizét naponta cseréljük. Ételt a macskának naponta 2-szer adjunk, reggel és este. Vigyázzunk, hogy szobacicánk ne hízzon el, rendszeresen játsszunk vele, gurítsunk neki papírgalacsint, kössünk madzagra madártollat, húzzuk neki, hogy kergethesse. A fonalgombolyaggal vigyázzunk, lenyelése veszélyes!
Az eledelét a macska korának megfelelően válasszuk meg. Kölyökcicának kölyöktápot, felnőtt macskának felnőtt tápot válasszunk. Beteg cicák etetését, diétáját beszéljük meg az állatorvossal, otthon ne kísérletezgessünk ezzel, csak árthatunk kedvencünknek. Fontos dolog, hogy se a macska, se a kutya nem ehet csokoládét! Ez mérgező is lehet számukra. A macskák csirkecsontot, halszálkát se egyenek, beakadhat a torkukba, szájukba. A legtöbb cicának hasmenése van a bolti tejtől, adjunk inkább neki kefirt, joghurtot, ugyanúgy szereti.

Szükségletek

A szobacicának szüksége van macskatoalettre, benne tiszta macskaalomra, ide végzi el kis és nagy szükségletét. Macskatoalettet lehet kapni peremes, fedett, sima változatban, lehet négyszögletes alapú és háromszög alapú. Annak alapján válasszunk, hova szeretnénk elhelyezni azt. Macskánk a wc-jéhez is, mint a friss vizéhez, mindig férjen hozzá, így szobatiszta lesz. Az esetleges első „balesetekért” ne nagyon szidjuk cicánkat, de kapjon sok dicséretet, ha jó helyre végezte el a dolgát.

Egészség

A betegségek kialakulását előzzük meg, keressük fel rendszeresen állatorvosunkat, aki beadja a macskának az éves kötelező és ajánlott védőoltásait, parazitamentesíti ellenőrzi a macska egészségi állapotát, erőnlétét, fogazatát, körmeit, bundáját. Ezeket mi is ellenőrizhetjük otthon, és ha valamit nem találunk rendben, forduljunk az állatorvoshoz.
Adhatunk macskánknak vitamint is, állatpatikákban kapható többféle változat.
Vigyázzunk cicánkra, hogy a lakásban található mérgező dolgokat ne érhesse el. Nézzük át a szobanövényeket, némelyik. Pl. a fikusz, kroton, diffenbachia, ciklámen mérgező lehet, ezeket tegyük elérhetetlen helyre. Méreg még a háztartási szerek, a legveszélyesebb a fagyálló, mert édes íze van, ezt nagyon zárjuk el. Egér és patkányméreg helyett használjunk elektromos rágcsálóriasztót. Ha mérgezett egeret kap el a cica, az is igen veszélyes lehet számára!
A gazdi egyik fő feladata a cica- „családtervezés” is. Ha nem kívánunk felelősségteljes, képzett, szakértő tenyésztőkké válni, mindenképpen gondoskodnunk kell a fogamzásgátlás megfelelő módjáról.
A gazda felelős állatáért annak teljes élettartama alatt. Gondoskodnia kell kedvencéről akkor is, ha életkörülményei megváltoznak. A magukra hagyott, boldogtalan kóbor állatok felelőtlen emberek miatt kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. Ne szaporítsuk kedvencünket, mert van így is elég kóbor állat. Inkább fogadjunk örökbe még egy árva cicát, így jót is teszünk, kedvencünk sem unatkozik a lakásban egyedül


A kerti macska gondozása


A kint élő macskák ellátása is felelősségteljes feladat. A macskára több veszély leselkedik kint, mint a lakásban. Csak olyan helyen tartsunk kinti cicát, ahol kicsi az autóforgalom, mert nagyon gyakoriak a gázolásos macska-balesetek. A kutyák is lehetnek veszélyforrások cicánkra nézve, ha nem összeszokott társai egymásnak.
Kinti cicánkat legalább kéthavonta lássuk el bolha és kullancs elleni cseppel (spot on, állatpatikában beszerezhető), nyakörvvel, féreghajtó tablettát adjunk neki rendszeresen. Chipet is kaphat a cica, ez egy egyedi azonosító, a macska elkallódása során tehet nagy szolgálatot. Viseljen rugalmas nyakörvet a cica, lássák az emberek, hogy gazdás. Nyakörvén legyen kis biléta egy telefonszámmal.
Mindenképpen ivartalaníttassuk, kandúroknál ezzel elejét véve a verekedéseknek, jelölgetéseknek, hajnali „macskazenének”, nőstény cicáknál pedig az évi kétszeri legalább 6-8 kiscicás szaporulatoknak. Párzáskor cicánk betegségeket is elkaphat a másik macskától, legyünk felelősségteljesek, vigyázzunk kedvencünk épségére!
Kinti cicánknak készítsünk meleg zugot pincében, padláson, ahol elbújhat a hideg elől. Télire engedjük be a cicát egy belső helyiségbe éjszakára, a macska nem bírja a hideget, csökken az élettartama, ha sokat van hidegben. Tápláljuk bőséges, vitamindús eledellel. Vitamint adjunk ételéhez. Friss vizet mindig találjon elérhető helyen a macska, nyáron a hőségben erre fokozottan ügyeljünk! Télen a cica vize befagyhat, cseréljük rendszeresen!
Ha macskánk balesetet szenvedett (gázolás, kutyamarás), ne késlekedjünk, vigyük azonnal állatorvoshoz kedvencünket. Reménytelen, súlyos sérülésnél válaszuk az állat végleges elaltatását, megkímélve őt hosszú és értelmetlen szenvedéstől. Ez vonatkozik öregkori, gyógyíthatatlan, fájdalmas betegségekre is, adjuk meg a végső méltóságot kedvencünknek.

Ne ajándékozzunk macskát, kutyát, élőlényt! Ha mégis így döntünk, nagy felelősséggel, többször járjuk végig a kérdést, bizonyosodjunk meg afelől, hogy aki kapná a cicát, tényleg biztosan akar-e cicát, megvannak-meglesznek-e a körülményei tartására, stb. erről legjobban maga a leendő gazdi tud dönteni, bízzuk rá a döntést, ha lehetséges.

Semmiképp se dobjuk ki cicánkat, kutyánkat kóborolni az utcára, ezt a törvény bünteti, járjunk el felelősséggel irányukban.

Macskát tartani is felelősség, de annyi pluszt ad az embernek, hogy érdemes elgondolkodni rajta!