Felelős kutyatartásról

Talán furcsa, hogy ennek is helyet szentelünk… bevallom, számunkra is az, de a területünkön tapasztalt állapotok miatt úgy érezzük, hasznos, ha van egy ilyen oldalunk. Reméljük nem Te vagy az az ember, akinek ezeket a kézenfekvő dolgokat le kell írnunk, de ha mégis, bízunk benne, hogy megfogadod tanácsaink egy részét, és jobban vigyázol későbbiekben kedvencedre.

Ha állat tartására szántad rá magad, kérjük idejében tájékozódj annak igényeiről. Egy kutya (macska) jó esetben legalább 10-15 évre szól, ezért ennek függvényében kell gondolkodni.
Az állatnak szüksége van megfelelő férőhelyre, élettérre. Kutyák esetében ez lehet kert vagy lakás, megfelelő séta és mozgástér biztosítása esetén, és a legtöbb kerti kutya a kerti lét mellett sosem veti meg a gazdájával tett közös sétákat sem. Lakásban tartott kutyáknak erre napi többször rendszeresen szüksége van!
Egy kutyát etetni, oltatni, féreghajtatni kell, megfelelő felszerelésekkel kell ellátni, amiknek anyagi vonzata is van. A kutya felvállalásával ezek is együtt járnak.

A kutyának rendszeres foglalkozásra van szüksége, kutyája igényli a társaságod, szüksége van a szeretetre és az irányításra. A kutyának tudnia kell az alapvető (neve, “gyere ide”, “nem szabad”) vezényszavakat, ami problémamentesebbé teszi a közös életet. Ezen kívül még sok feladat elsajátítása (“ül”, “fekszik”, “lábhoz”) segítheti az együttélést, és számtalan olyan dolog van, mely a közös együttlét eszközével hozzájárul kapcsolatotok mélyítéséhez.

Valljuk, hogy a legszabadabb kutya a jól szocializált kutya! A tanítással, neveléssel nem keretek közé zárod egyéniségét, hanem teret adsz neki: ha nem ugrál fel, visszajön ha hívod, más kutyákkal barátságos, akkor sokkal többet viheted magaddal és több időt tölthetsz vele, mintha hagyod, hogy kifejlődjön “egyénisége” és inkább otthon hagyod mert mindig csak a macera van vele, mert neveletlen.


Minden örökbefogadó szíves figyelmébe ajánlunk két könyvet, melyek elolvasása hasznos lehet kicsiknek – nagyoknak egyaránt.

Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes. Letölthető innen. 

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz. Letölthető innen. 

 

Első napok a kutyával, néhány hasznos tanács:

Előfordul, hogy az új otthonba érkezéskor a kutya nem azt a helyet választja, amit mi szántunk neki. Fogadd el ezt a döntést, ne kényszerítsd általad elképzelt helyre. Bízz az állat ösztönében. Ez lesz az ő kis kuckója, ahová mindig vissza fog húzódni, ha nyugalomra lesz szüksége. Tegyük ezt a helyet számára olyan kényelmessé, amennyire lehet.

Az első perctől kezdve kezeljük normálisan az állatot, még akkor is ha kissé félénk. Beszéljünk hozzá sokat, nyugodt hangon, ez bizalmat ébreszt benne. Ne hagyd az első éjjel egyedül a kutyát. Ha lakásban van, égjen egy kislámpa, halkan szóljon a rádió. Így amikor a kutya éjjel felébred jobban feltalálja magát az idegen helyen.

A kutyasétáltatásról:

Sajnos vidéken még mindig elterjedt szokás az, hogy a kutyát egyszerűen kiengedik az utcára, hadd mozogja ki magát. Ez a magatartás egyáltalán nem helyes, ugyanis számtalan veszélyt és kellemetlenséget okozhat más embereknek és a kutyádnak (ezen keresztül Neked) egyaránt.
Kutyáját mindig csak felügyelettel sétáltasd (azaz menjetek el ketten sétálni), lakott területen szigorúan pórázon vezesd és lakatlan, biztonságos helyen is csak akkor engedd el, ha biztos vagy benne, hogy nem szökik el, visszajön hozzád első szóra.
Ha kutyája nem megbízható, harapós, akkor csak szájkosárral sétáltasd! Kutyasétáltatás közben mindig vigyél magaddal nylonzacskót, lakott területen a  kutya piszkot szedd össze és a legközelebbi kukában helyezd el! Ezzel tisztán tarthatjuk településünket, ráadásul erre már a legtöbb helyi ebtartási rendelet is kötelez minket.

Családtervezés:

Jelenleg Magyarországon (kb.1 500 000) kóbor kutya és kb. ugyanennyi kóbor macska található. A legtöbb ember nem kifejezetten tenyésztési céllal veszi a kutyáját/macskáját, és legtöbbjük nem is kíván születendő kölykökkel foglalkozni.
Kérjük, hogy vedd figyelembe mindezt és előre gondoskodj róla, hogy szukád ne kapjon lehetőséget kölykök ellésére.
Mi a családtervezés legbiztosabb módjának – amennyiben soha sem akar kölyköt – az ivartalanítást tartjuk. Szukák esetében ezzel megelőzhetők a később, esetlegesen idős korban jelentkező betegségek (emlőrák, gennyes méhgyulladás) kialakulása.
Az ivartalanítás utáni kiápolás :)Nem igaz, hogy egy szukának életében legalább egyszer ellenie kell! Szukák esetében általában nem jellemző a viselkedés megváltozása. Ezzel szemben hatalmas előnyhöz jut a gazdi, hiszen elmarad az évi 2 tüzelés, mely komoly problémákat okozhat (kerítés szétszedése a hódolók által, a szukát állandóan óvni kell, a lovagok szerenádja éjszaka az ablak alatt…).
Kanok esetében a kasztrálással általában csökken a dominanciára való hajlam, kissé nyugodtabbak lesznek, csökken a jelölések mennyisége a kertben, nem hajtják már olyan aktívan a szukákat, csökken az elcsavargás veszélye. Eme viselkedések későbbi intenzitása nagymértékben függ attól, milyen idős korban lett kasztrálva a kan. Az ő esetükben megelőzhető ezzel a hererák kialakulása, ami az utóbbi pár évben egyre gyakrabban előfordul náluk. Bővebben a témáról “az ivartalanításról” címszónál olvashat.

Egyedi azonosítás

Szeretnénk elérni azt, hogy minden gazdás kutyát, akik csak elkóboroltak, de valahol hazavárják őket, minél előbb visszajuttathassunk otthonukba. Ehhez az Te segítségedre is szükségünk van, hiszen mindenkinek meg kell oldania saját kutyája egyedi azonosítását, hogy mi az alapján visszajuttathassuk kutyát. Egyedi azonosító jel fajtatiszta törzskönyves kutyák esetében a tetoválás (volt ez év januárjáig), ami viszont sajnos az esetek nagy többségében nem látszik jól, hiányos, vagy nincs is.

Kutyádat kérjük, lásd el nyakörvvel, melyre egy bilétán a saját neved, címed és telefonszámod írod fel. Ugyanez megtehető a nyakörv belső oldalára is, vagy bármilyen praktikus módon, amit mi vagy a kutya megtalálója használni tud. Mivel a nyakörv sem biztos módszer, elveszhet, lelophatják a kutyáról, ezért van egy harmadik – a legbiztonságosabb – lehetőség is.
Nyugat-Európa után már hazánkban is egyre elterjedtebb a kutyák mikrochippel való ellátása. Ez egy apró szerkezet, melyet a kutya bőre alá juttatnak egy injekciós tű segítségével. Ez a kutyát nem zavarja, passzív, a szövetekbe beágyazódva a kutya élete végéig működőképes. Csak abban az esetben ad jelet, ha a megfelelő leolvasóval közelítenek hozzá. Chipet ma Magyarországon minden veszettség oltás beadására jogosult állatorvos beültethet, ára változó, 3000 Ft-nál kezdődik. Sajnos tudjuk, nem olcsó játék, de mi mindenképp hasznosnak tartanánk, ha legközelebbi állatorvosi látogatásodkor kikérnéd orvosod véleményét róla. Bővebben a témáról a “Mikrochip információk” témánál olvashatsz.

Szobatisztaság:

Ne haragudj meg a kutyádra, ha először a lakásban történik baleset. Gyakran rövid időre vidd ki sétálni és ha kint sikerül valami nagyon dicsérd meg. Ha ennek ellenére újra a szobában történik a dolog (fontos, hogy csakis a történés után közvetlenül) keményen utalj arra, hogy ezt nem szabad és azonnal vidd ki. Egy idő után fel fogja ismerni a dicsérő és a rosszalló jelet. A kiskutyák, mint ahogy az ember gyerek is általában evés után és alvás után rögtön elvégzi a dolgát, így figyelhetsz a jelekre. Ha felébred, akkor mehettek is sétálni vagy ki a kertbe, és ha elvégezte a dolgát, akkor jár neki a nagy dicséret. A kiskutyáknak kicsi még a hólyagjuk, kevesebb ideig bírják pisilés nélkül, ezért gyakran vidd le sétálni. Ahogy nőnek egyre tovább bírják és 5-6 hónapos korukra már nem szokott probléma lenni a szobatisztasággal.

Séta

Azoknál a kutyáknál, akik nem ismerik a nyakörvet, pórázt, a hám ajánlott. Mielőtt elengednéd a kutyát a pórázról, győződj meg egy hosszú póráz segítségével, hogy hívásra vissza jön-e. A kutyáknak naponta egyszer-kétszer szüksége van a szabad futkározásra. Ha van rá megfelelő zárt kert, ahonnan nem tud kimenni, akkor ezt tegyük számára lehetővé. Abban az esetben, ha nincs kert, eleinte, amíg nem tudjuk elengedni többször vigyük le 20-30 percre sétálni.

Egészség

Amikor magadhoz veszel egy kutyát, mindenképpen el kell vinni az állatorvoshoz, hogy ellenőrizd, hogy az oltásai rendben vannak-e, egészséges-e. De később is, ha bármilyen tünetet tapasztalsz, amiről úgy gondolod, hogy nem természetes, vidd a kutyát állatorvoshoz. (Ha pl. elmegy az étvágya, bágyadt, kókadt, letargiás, akkor irány a doki!

Etetés

A kutyát etetheted száraz táppal, vagy főzött étellel. Krumplit soha ne adj neki, mert azt nem tudja megemészteni. Túl zsíros táplálékot ne készíts, mert attól könnyen hasmenése lehet. Kutyakonzervet csak kiegészítésként adj neki, magában az nem elegendő táplálék az állatnak.

Figyelj oda a mennyiségre. Nem szabad a kutyát túl etetni, elhizlalni. Ha a kutyát túl soványan vetted magadhoz, akkor is csak fokozatosan emeld a napi adagját, de jobb ha naponta többször adsz neki kisebb mennyiséget.

Paraziták

Ellenőriztesd az állatorvossal, hogy a kutya kapott-e mostanában féreghajtót. Figyelj oda az olyan jelekre, ha a kutya túl sokat vakarózik. Vásárolj bolhairtó sprayt vagy sampont. A további megelőzésre hasznos egy bolhairtó nyakörv, vagy a spot-on.

Ha kullancsot találsz a kutyában azonnal távolítsd el belőle és figyeld a kutyát alaposabban, nem mutatja-e betegség tüneteit. Sajnos nagyon sok a fertőzött kullancs, ami komoly, sőt végzetes problémát is okozhat, ha nem vesszük észre és nem kezeltetjük időben.

A kutya és a gyerek

Minden esetben figyeljünk arra, hogy ha kutyát veszünk kisgyerek mellé, hogy soha ne hagyjuk a kutyát és a gyereket felügyelet nélkül egy légtérben. A kutya jellemét először ismerjük ki, és a gyereket is tanítsuk meg arra, hogy mit lehet egy kutyával csinálni és mit nem. Sok kutya tart a kisgyerekektől, hiszen a totyogós babák mozgása kordinálatlan, kiszámíthatatlan. A kisgyereknek újdonság, érdekesség a családba kerülő óriási plüss állat, ami még mozog is természetesen. Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy ne húzogassa a kutya (macska) fülét, farkát, ne sikongasson a kutya mellett, amikor a kutya eszik, rágcsál valamit, a labdájával foglalkozik a gyerek ne vegye el tőle, ne matasson a kutya szájában, stb. Ha odafigyelünk, akkor a gyerek jó barátja lesz a kutya.

Természetesen a higiéniára is minden esetben figyeljünk, a kutyagumikat szedjük össze a kertben, stb.

Utazás a kutyával

A kedvencek külföldre való utaztatása is mikrochiphez kötött! Az Európai Uniós kisállat útlevélről részletes tájékoztatót olvashattok a www.petpassport.hu honlapon.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség elleni védőoltáskor) , mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni védőoltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát.