További teendők…

… ha elveszett a kutyád:

Igyekszünk az elveszett-talált kutyák adatbázisát naprakészen tartani, de előfordulhat, hogy pár nap késéssel tudjuk csak frissíteni, vagy az elvesztés pillanatában még nem jutott el hozzánk az információ. Ezért fontos, hogy ne csak egyszer, hanem többször, legalább 1-2 naponta nézd végig a honlapot és az említett fórumokat, az illatos út honlapját!

További teendők, amik segíthetnek abban, hogy kutyád minél előbb hazakerüljön:

– Járd végig lakóhelyed környékét, azokat az útvonalakat ahol rendszeresen sétáltok, megfordultatok együtt.

Készíts plakátot, melyben leírod az eltűnés körülményeit,  a kutya fajtáját, nemét, korát,  jellemző tulajdonságait, ismertető jegyeit (pl. milyen nyakörvet viselt, van-e tetoválása, mikrochipje) és az elérhetőségedet. Ha van rá lehetőséged célszerű fényképes plakátot nyomtatni és azon a területen több helyre kitenni, ahol a kutya elveszett, valamint a környék forgalmas pontjainál: közértnél, buszmegállóban, postánál és a környékbeli állatorvosoknál, állateledel kereskedőknél, kutyakozmetikusoknál. Fontos, hogy az emberek tudatába bekerüljön a kutya képe. Ha több helyen látják, többször jön szembe a képe egy lámpaoszlopon, jobban rögzül! Nem mindenkinek van Internet elérhetősége, így sok esetben a plakátolás a legeredményesebb keresési forma.

Érdeklődj a környékbeli lakóknál, üzletekben.

Amennyiben kutyád rendelkezik mikrochippel és regisztrálva van a www.petvetdata.hu chipnyilvántartásban  (bővebben a mikrochip információk rovatban) , menj el a legközelebbi állatorvoshoz és kérd meg, hogy a petvetdata  adatnyilvántartó lapján, a megjegyzés rovatba írja be, hogy a kutya elveszett, keresik. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy a chipnyilvántartásban élő telefonszáma szerepel-e. Így bármelyik állatorvos, akihez a kutyát esetleg beviszik, azonnal tud értesíteni.

Ha a mikrochipes kutyát eddig nem regisztráltattad a petvetdatába, azt még most is megteheted. Az oltási könyvben (törzskönyvön) megtalálható a chip száma, így a regisztrációt ez alapján is el tudják végezni.

Keresd fel az www.illatosut.hu honlapot, mely a Fővárosi Közterület-felügyelet  Állategészségügyi Telepének a honlapja.  A fővárosból és közvetlen környékéről ide viszik az utcáról befogott kutyák egy részét. A honlapra heti rendszerességgel kerülnek fel a bekerült kutyák, de telefonon addig is érdeklődhetsz a frissen bekerültekről.

Érdeklődj a Polgármesteri Hivatalban, hogy a környéken volt-e  eb befogás és ha igen, kérdezd meg, hogy hová vitték a befogott kutyákat. Keresd fel a környékbeli gyepmesteri telepeket és menhelyeket. Honlapunk linkjei között találsz információt arra vonatkozóan, hogy a lakóhelyeden melyik gyepmester végzi a befogást és, hogy milyen menhelyek működnek.

– Nézd át az elveszett-talált kutyákat tartalmazó táblázatot, hátha megtalálod benne.

– Hasznos ha rádióban, újságban is tudod hirdetni a kutyát.

Reméljük sikerrel jársz és szeretett kedvenced minél előbb egészségesen hazajut!

Kérjük tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez a kutyát és gazdát is nagyon megviselő eset többé ne fordulhasson elő!

– A kutyán mindig, még a kertben is feltétlenül legyen nyakörv és gravírozott – címmel és névvel ellátott fém biléta.
– Tetess a kutyába mikrochipet. A mikrochipről további információkat itt olvashatsz.
– Erősítsd vagy magasítsd meg a kerítést, ha a kutya azon keresztül szökött el! A kapu mindig legyen bezárva!
– Forgalmas útvonalon soha ne sétáltasd a kutyát póráz nélkül!
– Csak olyan személyre bízd a kutyádat, aki maradéktalanul betartja az utasításaidat!
– Ivartalaníttasd kutyádat, ha az a tüzelési időszakban szeret szomszédolni (szukát és kant egyaránt)! Az ivartalanításról bővebben itt olvashatsz.
– Ne engedd oda kutyádat ismeretlen kutyához, amíg biztosan nem győződtél meg arról, hogy a másik kutyának nincs támadási szándéka!

… ha kutyát találtam:

Nincs menhelyünk, ezért nem garantálhatjuk, hogy frissen talált kutyát azonnal át tudjuk venni.

Vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta valamilyen azonosítót (biléta, fülben vagy haskorcban tetoválás, nyakörv belsejébe írt telefonszám), mely alapján megtalálhatod eredeti gazdáját.

– Vidd el a legközelebbi állatorvoshoz, nézesd meg, hogy nincs-e a kutyában mikrochip azonosító. (A microchip leolvasás ingyenes! A mikrochip nem tapintható, azt csak az állatorvos tudja leolvasni a mikrochip-leolvasó készülékkel!) Ha találnak mikrochipet, az állatorvos segít a gazda értesítésében, de a honlapunk “Mikrochip információk” rovatában is találsz erről tájékoztatót.

– Nézd át az elveszett-talált kutyákat tartalmazó táblázatot, hátha megtalálod benne.

– Nézd meg milyen kondícióban, lelki állapotban van a kutya: ez adhat támpontot arra, hogy mióta van az utcán, és vajon milyen eséllyel keresi valaki. Ha rossz kondícióban van, fél az emberektől valószínűleg régóta kóborol és messzire eljöhetett lakóhelyétől, vagy nem is keresi senki. Ezzel szemben ha csillogó szemű és szőrű, kiegyensúlyozott kutyáról van szó lehet, hogy a szomszédja kutyájáról van szó.

Érdeklődj körbe a környéken, hátha csak elkóborolt állatról van szó. Amennyiben van lehetőséged plakátokat készíteni, mindig hasznos, ha azokat ezzel egy időben ki tudod helyezni, hátha gyorsan jelentkezik érte régi vagy új gazdája. A plakáton a következő adatok szerepeljenek: kutya leírása ( szín, méret, kor, fajta, jellem); hol és mikor találtad; hol, kinél lehet jelentkezni miatta. Ha van lehetőséged fényképet készíteni és nyomtatni, akkor feltétlenül képpel hirdesd a kutyát.

-Hasznos, ha rádióban, újságban tudod hirdetni a kutyát.

-Számtalan lehetőség áll rendelkezésre az interneten keresztül az eredeti gazdát keresni, vagy ha az nem jelentkezik a kutyáért, akkor új gazdát találni neki. Nézd át a linkeknél található honlapokat,  és hirdesd a kutyát az ott található fórumokon is!

Kutya befogadását sajnos csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha éppen van helyünk a kutya számára. Mivel kiépített menhellyel nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértésedet!