Az örökbefogadás menete

A leendő gazdik az egyesületünk gondozásában lévő (ideiglenes családban elhelyezett, illetve panzióban élő), valamint az általunk csak hirdetett, közvetített kutyák között kereshetik leendő családtagjukat.

A közvetített kutya vagy családi okok miatt keres gazdát, így az eredeti gazda adja örökbe őt, vagy valaki találta, befogadta, de nem lett meg az eredeti gazda és a kutya hirdetésében tőlünk is segítséget kért.

A mi gondozásunkban lévő kutyákat mindig oltva, féreg hajtva, parazitamentesítve, chipezve, korától függően ivartalanítva adjuk örökbe.

Igyekszünk a lehető legjobban szocializálni, kiismerni őket.
Felmérjük az emberekkel, gyerekekkel, más kutyákkal, macskákkal való viszonyukat, különböző helyzetekben a viselkedésüket: pórázhasználat, autóban való utazás, játékosság, egyedüllét, szobatisztaság, szökési hajlam, váratlan helyzetekre adott reakciók, stb.

A leendő gazda a hirdetéseink, a kutya jellemzése és fotói alapján telefonon vagy e-mailben megkeres minket.
Először is egyrészt igyekszünk alaposan felmérni, milyen környezetbe kerül a kutya:

  • – lakás, vagy kertes ház (albérletbe csak nagyon kivételes esetben adunk, sajnos kutyás albérletet találni nem könnyű)
  • – kinti és/vagy benti tartás
  • – családtagok hozzáállása (mindenki akarja-e, mekkora gyermek van, van-e másik kutya, ő milyen, stb.)
  • – volt-e már kutyájuk, milyen tapasztalataik, kutyatartási ismereteik vannak, hogyan éltek együtt
  • – milyen a család időbeosztása, mennyit időt tölt egyedül a kutya és hol
  • – milyen elképzeléseik vannak a kutyával kapcsolatban (családtag, családi kedvenc, házőrző, munkakutya, közös sportolásra alkalmas kutya, stb.)
  • – ha kertes házról van szó, jó-e a kerítés, valóban alkalmas-e kutyatartásra (valódi kert, vagy elkerített rész, elzárt terület, találkozik-e a kutya valóban rendszeresen a gazdákkal, vagy a kert végében bezárva ücsörög, stb.)
  • – mit tudnak nyújtani a kutyának (közös séták, kertben való játék, közös nyaralás, kutyaiskola, vagy mindössze a napi étel, friss víz kihelyezése, stb.)

Másrészt igyekszünk a fentiek alapján a lehető legkörültekintőbben tájékoztatni a leendő családot az adott kutyáról:

  • – milyenek az ő igényei
  • – mire alkalmas, mitől fél, mire nem való

Ugyanis sok esetben a leendő gazda elképzelései és a kiválasztott kutya igényei köszönőviszonyban sincsenek. Sajnos mindig van divatos fajta, viszont az adott fajta jellemzőivel, igényeivel nincsenek tisztában az emberek.

Szeretnénk elkerülni a kölcsönös csalódást, problémákat, nem szeretnénk bumeráng-kutya effektust, alaposan körbe kell járnunk, hogy a jószág a maga tudásával, érzékenységével, igényeivel egyrészt megkapja-e majd leendő otthonában, ami az ő kiteljesedéséhez, kiegyensúlyozott, egészséges életéhez kell, másrészt hogy a leendő gazda valóban azt a társat kapja-e, aki a meglévő életmódjához, kutyás tapasztalataihoz, körülményeihez a legmegfelelőbb.

Szerelem első látásra! Ragaszkodunk ahhoz, hogy a leendő gazda és a kutya találkozzon előzetesen, ideális esetben többször is. Nem lehet kutyát fotóról kiválasztani! Létezik “Ő az!” érzés, többen átéltük már megpillantva egy könyörgő szempárt, nedves kutyanózit… De egy életre szóló, felelős döntést meghozni, amely mindkét fél életét meghatározza majd, csakis körültekintően lehet.

Ideális esetben a kiszemelt eb és a gazda fent részletezett igényei és az arra adott válaszok megfelelnek egymásnak.
Amennyiben nem, de a gazdi elszánt és megfelelő kutyatartónak bizonyul, akkor segítjük abban, hogy a neki megfelelő kutyát megtalálhassa.

Minden kutyánkat csak úgy adjuk örökbe, hogy mi visszük el a leendő gazdihoz. Sok esetben volt ugyanis nagyon rossz tapasztalatunk: bár a gazdijelölt megfelelőnek bizonyult, mégis kiderült, hogy bizonyos kutyatartási alapkérdésekben nem egy nyelvet beszéltünk.
Néhány példa:
“Megfelelő a kerítés állapota, jöhet az eb!” majd a látogatás alkalmával kiderült, hogy egyáltalán nincs biztosítva a kutya biztonsága.
Természetesen ha a gazdi vállalta a kerítés rendbetételét és más kizáró szempont nem volt, az eb költözhetett.
Előfordult az is, hogy sok egyeztetés után a helyszínen derült ki, hogy valamelyik családtag egyáltalán nem akar kutyát, sőt, kifejezetten ellenzi.
“Hatalmas kert van, nagyanyó, nagyapó, sok unoka, szeretet.” Mindez valóban megvolt, többen beszéltünk telefonon a leendő gazdival, de az örökbe adáskor kiderült, hogy bár a kert hatalmas, sok a gyerek, már csak a mézeskalács házikó hiányzott, bizony nem említették, minden felmérő kérdés ellenére, hogy a kutya a hatalmas kert legvégében lenne kikötve…

És sorolhatnánk még az okokat, ami miatt elengedhetetlen a személyes jelenlét.

Minden kutyát Örökbefogadási szerződéssel adunk örökbe leendő családjának.

A szerződést elolvashatják itt.

A szerződés a gazda és a kutya érdekeit is szolgálja, az alapvető, európai, általános kutyatartási normákat foglalja magába.

Létezik próbaidő. Természetesen egy érző állat nem olyan, mint egy cipő: áá, mégsem tetszik, mégsem ilyet akartam, túl kicsi, túl nagy, sokat eszik (!), jéé, a kutya mozog és még anyagcseréje is van… a kutya nem csereszabatos!
Megalapozott, korrekt indok kell ahhoz, hogy miért nem vállalják mégsem.
Ritkán, de előfordulhat, hogy az alapos, körültekintő örökbe adás ellenére az adott családba mégsem tud valami oknál fogva beilleszkedni az állat, vagy a család nem tud “felnőni a feladathoz”.

Nyilván írásunk kereteit túlfeszítené a kutyapszichológia részletes taglalása, de tudott jelenség, hogy a tulajdonképpen ismeretlen előéletű kutya, akit maximálisan igyekszünk “feltérképezni”, hetekig, hónapokig jól működik hozzáértő családjainkban, panziósainknál, hozzáértő kezekben, az ott kiismert jelleme alapján keresünk neki gazdát, de az új környezetben mégsem tud tökéletesen egymásra hangolódni kutya és gazda.

Sok esetben a felmerülő problémákat közösen meg tudjuk oldani. E-mailben, telefonon minden esetben folyamatosan kapcsolatban maradunk a gazdával, tudásunkkal, tapasztalatainkkal segítjük a kutya beilleszkedését.

Ha mindkét fél megtett minden tőle telhetőt a probléma megoldására, de nem tudjuk megnyugtatóan rendezni, a kutya visszakerül a gondozásunkba.

Ha a próbaidő letelte után is megvan az összhang, a kutya és gazdája egy családot alkot. Tartjuk a kapcsolatot, örömmel veszünk minden beszámolót, szívesen segítünk a felmerülő problémák megoldásában.

Számunkra nem az a fontos, hogy a kutya minél hamarabb gazdához kerüljön, hanem az, hogy megtaláljuk védencük számára Az IGAZI GAZDÁT.

Az elmúlt 12 évben, több mint 1950 kutyánk talált szerető gazdára.

Reméljük, Önt is hamarosan egy “pilis-budai kutya” gazdijaként üdvözölhetjük!

Minden örökbefogadó szíves figyelmébe ajánlunk két könyvet, melyek elolvasása hasznos lehet kicsiknek – nagyoknak egyaránt.

Kutyákról gyermekeknek: sok minden, amit a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes. Letölthető innen. 

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz. Letölthető innen.