Jean Valjean

JEAN VALJEAN

{tab=Jellemzése}

Jean aranyos, kedves kisöreg gyönyörű, puha bundával.
Kicsit már rosszabbul lát és hall is.
Kertben elbandukolós, szemlélődős, nem jelző, nem őrző, más kutyákkal kijövő, feléjük nulla agresszivitást mutató kutya, de már nem játszik a többivel.
Tiszteli a határaikat, és szeretné ha a kutyatárs is tisztelné az ő határait.
Korán fekvő típus, nagyokat alszik, nem ugatós fajta.
Cicákat szereti,nem bántja, nem hajtja, összeszagol velük, még néha meg is mosdatja őket.
Szereti és igényli a gazdik közelségét, szeretgetését, ő is bújik simire, várja a jutifalatokat.
Szívesen bemegy rövid időre a lakásba. Nem rongál, nem pisil be, de szereti a nyílt teret, a szabad levegőt, nem szereti hosszasan a bezártságot, nyugtalan lesz.
Imád a konyhában szemlézni, beleszimatolni a levegőbe, ellenőrizni mi fő a fazekakban. Imádja a le- leeső falatokat.
Nagy örömforrása az evés, ezért a vonalaira vigyázni kell, nem szabad elhízlalni hogy a mozgásképességét minél tovább megőrizze.
Kisgyerek mellé nem való, játszani vele – apportozni, labdázni – nem lehet, valószínűleg sosem ismerte az emberrel való játékot.
Sétálni nem szívesen megy, ha viszik, 1 saroknyira leül és indul hazafelé.
Beérné egy szép kis kerttel, ahol tőle már biztonságban van a vetemény, a baromfi.
Számára az autózás is izgalom, rövid távokra természetesen utaztatjuk, nincs is vele probléma útközben csak izgatott.
Időközönként, főleg erős időjárási frontok közelében, viharos szeles időben a napi gyógyszerelése ellenére elkapja egy-egy epilepsziás roham. Ilyen időszakokban több 3-4 rohama is lehet 1-2 napon belül. Utána a rohammentes időszakot sikerült kitolni legutóbb már 3 hónapra.

{tab=A gyógyulás folyamata}

***

Jean Valjean kedves, kiegyensúlyozott öreg úr, aki 8 évével új, szerető családját keresi. Nagyon ragaszkodó, csendes, szeretetre méltó és szeretni, hízelegni, bújni tudó hálás kutyus, aki mosolygósan, boldogan tud élni.
Jeant nagy sokk érte, kutyatámadás miatt testfelületének igen nagy százalékában sérülten, tépetten találtuk meg. Tud küzdeni! Az orvosi kezelésnek és a gondozója önfeláldozó törődésének következtében mára teljesen begyógyult minden sebe, újra nőtt a bőre és vastag, gyönyörű bundája.
Oltott, chipezett, ivartalanított.
Kertes házas gazdit , szerető családot keres.
Gazdijelöltek nézzétek meg a mosolygós pofiját, az élénk szemeit és hallgassatok a megérzéseitekre!
Jean Csobánkán lakik ideiglenes befogadójánál cicák és más kutyusok társaságában. A cicákat kimondottan szereti!
06 30 814 4373 piliskutya@gmail.com

 

{tab=ANNO – Jean története}

10 nappal ezelőtt, péntek este egy balesetes kutyához hívtak minket: Tinnyén a gyerekek húzták ki a vizesárokból ezt a szerencsétlent. Igazából aznap este még fogalmunk sem volt arról, hogy mi vár rá – mi vár ránk.


Öregecske, sántikál, de barátkozós, irtó büdös, loncsos, összeragadt a szőre… Nevezzük ezek után Jean Valjeannak. Hiszen mégiscsak egy csatornából húztuk ki…
Ez volt az első benyomásunk. Az első orvosi vizit után kezdődött az a folyamatos sokk, aminek még mindig nincs vége, még mindig nem tudjuk elhinni, hogy mi – ki juttatta idáig ezt a szerencsétlen élőlényt. Őszintén megmondjuk, hogy ha az elején tudjuk, hogy ilyen állapotban van a szőre alatt, akkor valószínűleg nem kezdjük el a kezelést, hanem lehetséges, hogy elaltatjuk.
De az első pillantás: csóvál, jön, barátkozik, szeretne tartozni, tűr…. eszünkbe sem jutott, hogy ekkora a baj. Csak amikor már sikerült olyan állapotba hozni, hogy elbódítsuk és az orvosok nekiálltak…. benézni a bunda alá. A bunda alá – ami alatt a kis teste össze-vissza volt harapdálva? Jean Valjean testén több napos, nyílt, szakított sebek vannak, több közülük elfertőződött. Gondozója több régi sérülést is felfedezett rajta, karmolásnyomokat, tépéseket, kerek sebeket, összeforrtakat és félig még gyógyulókat, gennyeseket… Elképzelni nem tudjuk, mi történhetett ezzel a kutyával! Az a baj, hogy a fertőzés előrehaladott: mindenhonnan genny folyik, szeméből, füléből, sebeiből. Szepszise van… Nem tudjuk mi történhetett vele, csak az  egyre világosabb, hogy ez a kutya milyen mérhetetlen szenvedéseken ment keresztül, csak az egyre tisztább, hogy valószínűleg napokon keresztül rohadt az árokban…

Orvoshoz vittük, ahol a röntgenfelvétel kimutatott egy régi medencesérülést. De nem ez a legnagyobb baj. A füle majdnem félig le van tépve, a porcok roncsolódtak erősen és a vér keringése is elég gyenge benne, borzasztó gennyes trutyi jött elő onnan is, a szőr leborotválása után… Az orvosok az elhalt bőröket eltávolították, ahol sok helyen gyulladást és gennyt találtak, lekezelték alaposan- A legrosszabb a bal oldali medencénél a hátán a bőre, vagyis a bőre helye…  A hátán mindenhol sebek, sebek, sebek…

Az orvosokra bíztuk, hogy mit – milyen sorrendben látnak el, tisztítanak ki. A kezelést az állapotához képest jól viseli, nagy fájdalmai lehettek, lehetnek, természetesen azonnal kapott fájdalomcsillapítót, antibiotikumot és infúziót. A katéterezés szerencsétlennek kimondottan jól esett, nagyon megkönnyebbült, pangott benne elég sok vizelet, mivel fütyije is ödémás.

Az előkezelések után hétfőn ismét megműtötték Jean Valjean-t, hátáról leszedték az elhalt szöveteket. Most rosszabbul néz ki, mint valaha, de az orvosok szerint innen már csak felfelé vezet az út! A tegnapi nap híre az is, hogy a nagyon rossz állapotban lévő fülkagyló menthetőnek néz ki!! :) Bőre helye, azaz a húsa már rózsaszín, élő szövet.

Nem részletezném tovább…beszéljenek a a képek és a videó:

 

 

Jean ma:

 

Áginak és családjának ismét nagyon nagy köszönettel tartozunk, ezt nem csak fizikailag végigcsinálni nagyon megterhelő időileg, munka mellett, hanem átélni, megélni és látni is kimerítő, és nagyon megterhelő. Nagyon nagy köszönettel tartozunk továbbá Dr. Gyetvai Balázsnak, Dr. Talpag Bálintnak és Dr. Oroszi Andreának amiért ennyire lelkiismeretesen gondozzák Jean Valjeant.

Mintha kicsit már javulgatna, étvágya tökéletes, nagyon szeret enni, van mit bepótolnia az biztos. Hirtelen érintésre még összerezzen szegény, különösen ha tarkó környékén érintik, könnyen megretten és pánikba esik, látszik ilyenkor rajta, hogy igen komoly emlékei vannak a múltjából…
Kezelés után viszont nyalogatja Ági kezét.


Ági, a gondozója naponta jár vele orvoshoz.  Sebtisztítás, antibiotikum, gyógyszerek, krémek… Sokan hoztatok vagy küldtetek gyógyszereket, kenőcsöket, hozzávalókat, köszönjük a gyors segítséget mindenkinek!!!

Kb. két hét múlva Jeannal el fogunk kezdeni egy speciális soft-lézeres kezelést, mely remélhetőleg fel fogja gyorsítani a szövet-regenerálódást és a gyógyulást. Azt, hogy milyen lesz a végső, gyógyult állapot, még nem tudjuk. De mindent megteszünk azért, hogy Jeannal elfelejtessük az elmúlt hetek élményeit és boldog és egészséges kutyaként élhessem még évekig.

Ha Jean Valjean kezelésében segíteni szeretnél köszönettel várjuk adományaid:
Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete
CIB Bank: 10701427- 49914203-51100005

 

 

További képek

Jean Csobánkán lakik ideiglenes befogadójánál cicák és más kutyusok társaságában. A cicákat kimondottan szereti!

Telefonszám: 06 30 814 4373

E-mail cím: piliskutya@gmail.com

Megismerné, örökbe fogadná?

  Kérjük, írjon nekünk pár bemutatkozó sort arról, hogy leendő kedvence

  • Hova, milyen körülmények közé (lakás, kertes ház, kinti-benti, csak kinti) kerülne;

  • Ki lenne a családja: felnőttek, gyerekek, kisbaba, idős rokon;

  • Lenne-e társállat mellette (kutya, macska, nyúl, tengerimalac, stb.);

  • Milyen kutyás / macskás tapasztalata van a befogadóknak.

  Köszönjük előre is, hogy ezzel a kis bemutatkozással is megkönnyíti, hogy a megfelelő gazdihoz a megfelelő társat találjuk meg.