A kutyák és a forróság

A legfontosabb, hogy azt megértsük, a kutyák nem tudnak az egész testfelületükön párologtatni, úgy, mint az emberek, csak a nyelvükön és a fülükön, illetve minimális mértékben a talpukon.

Ha 23 fok van odakint, az kedvencünknek már olyan érzés, mint nekünk a 30 fokos hőség.
A kutyák nagyon rosszul tűrik a hőséget, nem tudnak rendesen párologtatni, könnyen felhevülnek, és hamar hőgutát kaphatnak.

Mit tegyünk forróságban?

Mindig figyeljük az időjárás jelentéseket, és ahhoz alakítsuk kedvencünk napközbeni programját, pihenőhelyét!
Fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű ivóvíze és mindig legyen árnyékos, védett helye, ahová behúzódhat a nap elől! Udvaron tartott kutyáknál erre fokozottabban kell ügyelni! Járjuk körbe a kutya rendelkezésére álló terepet és győződjünk meg róla, hogy a nap bármely szakaszában le tud-e pihenni naptól védett helyen! Az udvar több pontjára helyezzünk vizet számára, lehetőleg kemény, műanyag edényben, a fém ugyanis hamar felmelegszik a sugárzó hő hatására, így megégetheti magát, amikor a szomját szeretné oltani!
Ha tartósan 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor ne hagyjuk hosszabb időre magára a kutyát! Amennyiben senkire nem tudjuk bízni őt, akkor próbáljuk megoldani, hogy az épületben pihenhessen a kutyus!
Ha ezt sem tudjuk megoldani, akkor építsünk mi magunk egy kis lugast a kutyusnak!
Ehhez nem kell más, csak két raklap, nagyméretű karton és egy nagyobb műanyagasztal és egy régi pokróc.
A raklapokat fektessük a ház oldala mellé (lehetőleg keleti oldal mellé), sík terepre! Erre állítsuk az asztalt, hosszabbik oldalával a falnak támasztva! Az asztal két, szabadon álló, rövidebbik oldalához erősítsük a kartonokat! A raklapokra terítsük a pokrócot! Így egy szellős kis kuckót építhetünk kedvencünknek, amely nem annyira zárt, mint egy kutyaház, de mégis védi a naptól és a hőtől.
Ha mégis megtörténne a baj, és kedvencünk hőgutát kapna, akkor a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük el hűteni a testét! De nem szabad vízbe dobni, mert az bénulást okoz! Tekerjük egy vizes plédbe és azonnal vigyük orvoshoz, ne késlekedjünk! (Esetleg imádkozhatunk!)
A legfontosabb azonban a megelőzés, mert a kutyák 80%-a nem éli túl a hőgutát!

Hőségriadó