A kutyabiztos lakás

Ma már nem kell bizonygatni, hogy a lakásban tartott kutyák többnyire boldogabbak, mint kertben tartott társaik, hiszen sokkal közelebb vannak szeretett gazdájukhoz, változatosabb az életük, többet sétálnak, sokkal ápoltabbak. De mit tehetünk, ha a kutya nehezen bírja az egyedüllétet, és mire hazaérünk, a lakás rendszerint úgy fest, mintha egy tornádó söpört volna végig rajta? Összeszedtük, mire kell odafigyelned, hogyan védd meg otthonodat, kedvenc tárgyaidat a békesség és nyugalom érdekében – hogy ne kelljen munkaidő után órákig takarítanod és bútoraid restaurálásával babrálnod.

A stressz csökkentése

A legfontosabb, hogy észben tartsuk, a rágcsálás, rombolás a kutyák ösztönös reakciója a szorongásra, nem rosszindulatból, bosszúból tesznek kárt tárgyainkban, csupán a stresszt próbálják meg levezetni. A megelőzés első pontja tehát a távollétünkből fakadó feszültség tompítása. Fontos, hogy belássuk, hogy ha a kutyánk nem úgy “működik”, ahogy elvárnánk, akkor mindig a saját viselkedésünket kell felülvizsgálni.

 1. Fokozatosan szoktasd hozzá az ebet az egyedülléthez. Eleinte csak percekre hagyd egyedül, és szép lassan növeld az időt, “tréningezd” a távollétedre, hogy megtanulja, hogy nem örökre mész el. Általános tapasztalat, hogy a legnagyobb rombolást a kutyák az első magányos fél órában követik el, így ne lepődj meg, ha egy rövid bevásárlás után is ugyanakkora rendetlenség vár, mint egy hosszú munkanap után.
 2. Ne búcsúzkodj, és soha ne az intenzív készülődés, le-föl rohangálás, pakolászás után lépj ki az ajtón. Intézz el mindent, és ülj vissza tíz percre, hogy ne legyen olyan nagy hangsúly a távozásodon. Ha zenét hallgatsz, ne közvetlenül induláskor kapcsold ki, mert akkor a nagy csend hirtelen áll be, ami feszültséget kelthet. Ezekre mind azért van szükség, hogy ne legyen erős választóvonal a veled töltött idő és az egyedüllét közt.
 3. Megérkezésed után se hagyd, hogy nagy lendülettel üdvözöljön, pár percig ne vegyél róla tudomást, és akkor a felugrálás szokását is szép lassan levetkőzi. Ez a távolságtartás az előbb említett okból nagyon fontos – aztán kis idő múlva természetesen magadhoz hívhatod, simogathatod, leviheted sétálni.
 4. Próbáljunk egységes napirendet kialakítani, és bármennyire furcsán hangzik ettől hétvégén se térjünk el nagyon nagy mértékben: lehetőleg abban a napszakban foglalkozzunk intenzíven kedvencünkkel, amikor hétköznapokon is megtehetjük.
 5. Szinte mondani sem kell, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, egy fáradt kutya kevesebb kárt fog tenni a lakásban. Bizonyos fajtáknál a szellemi megterhelést is biztosítanunk kell, ha olyan munkakutyát, mint pl. a beagle-t nem foglalkoztatunk napi szinten változatos játékokkal, feladatokkal, akkor nagyobb valószínűséggel fogja a felesleges energiát a bútorokon levezetni.
 6. Hagyj elől olyan rágcsálható játékokat, amelyek nem veszélyesek (pl. fonott kötél) – hátha olyan szerencsés vagy, hogy mégis azt választja a bútorok helyett.

Ha mégis megrágcsál valamit…

A fenti szabályok betartásával jó eredményeket lehet elérni, de ha mégis történne valami kellemetlenség, a legfontosabb, hogy ne büntessük meg a kutyát. Tévhit, hogy a kutyáknak nincs jól működő emlékezete, de az ok-okozati viszonyokat valóban nem tudják olyan rugalmasan kezelni, mint az emberek. Például ha reggel 8-kor otthagyod, ekkor megrágcsál valamit, majd egész nap békésen szundikál, ezután te délután 4-kor összeszidod, akkor nem fogja tudni összekapcsolni, miért kapja a büntetést, így csak a távolléteddel kapcsolatos szorongást fogod erősíteni. Minden kutyatartó számára ismerős a “tudja, hogy rosszat csinált” viselkedés, ám ezt sokszor akkor is produkálják az ebek, ha ténylegesen nem tettek rossz fát a tűzre.

Milyen óvintézkedéseket tehetsz?

A megelőzés második fontos lépése, hogy minél kevesebb rosszalkodásra csábító dolog vegye körül a kutyát. A következőkben sorra vesszük a legfontosabb óvintézkedéseket.

 1. Alapszabály, hogy a fontos dolgaidat soha ne hagyd elől: igazolványok, pótolhatatlan papírok és adathordozók ne legyenek elérhető helyen.
 2. Egyes kutyák előszeretettel pakolnak le a könyvespolcról, szemezgetnek az újságtartóból. Ezért a legbiztonságosabb, ha a könyvespolcon az ő szintjükön nincsenek könyvek, vagy legalábbis szorosan sorakoznak egymás mellett, hogy minél nehezebben tudja leemelni és megrágni az érdekesebb illatú könyveidet.
 3. A cd-k, dvd-k elpakolására nagyon figyelj, hiszen ezek szétrágása nem csak nagy bosszúság, hanem rendkívül veszélyes is, hiszen a lemezek, műanyagtokok szilánkosan törnek.
 4. Szintén nem érdemes elérhető magasságban hagyni gyertyákat, fa- és műanyag dísztárgyakat. A viasz ugyan nem mérgező, de azért nem szerencsés, ha elfogyasztja, ráadásul nem könnyű kitakarítani a szőnyegből a maradványokat.
 5. Nagyon kényes pont a paplanok és kárpitos bútorok “kibelezése”. A takarókat el lehet pakolni, de a kanapét, foteleket sajnos nem. Tapasztalataink szerint a kutyák azokat a kárpitos bútorokat választják, amelyeknek már elhasználódott az ülőfelületük, megsüllyedtek, hiszen így jobb “fogást” érnek rajta Tehát ha felújítjuk őket, kisebb eséllyel fogják megrágcsálni, de biztosabb megoldás, ha takarót teszünk rájuk, és ezt rögzítjük valahogy.
 6. A fa bútorok, fiók-kihúzók, széklábak védelmére egyetlen lehetőségünk van, a rágás elleni spray, ami a kutyák egy részénél hatásos lehet.
 7. A vezetékek védelmére szintén a spray lehet a megoldás, illetve behúzhatjuk a kábeleket egy védő tokba, amely nem csak a kutyák miatt lehet hasznos – így kevésbé látványosan tekergőznek majd a lakásban a vezetékek.
 8. A szobanövényeket sem érdemes a földön tárolni, hiszen így könnyebben kedvet kapnak rá kedvenceink, hogy megkóstolják. Ez főleg a mérgező, hányást és hasmenést okozó virágoknál lehet problémás.
 9. A kutyák gyakran olyan tárgyakat választanak rágcsálásra, amelyeken erősen érződik a gazdi illata, például a levetett ruhák és cipők, de jellegzetesen ilyen a pénztárca (!) és tévé távkapcsolója is. Ezeket a mind megóvhatjuk, ha nem hagyjuk elérhető közelségben.
 10. Egyes kutyák, elsősorban a vadászebek hajlamosak a galambok után ugrani, ha nyitott ablak mellett magukra hagyjuk őket, ezért fontos, hogy zárjunk be mindent indulás előtt, vagy szereltessünk rácsot az ablakra.
 11. Lehetőleg zárd ki a kutyát a hálószobából, a konyhából, a fürdőszobából és a wc-ből, hogy minél kevesebb lehetősége legyen a rombolásra. De ügyelj rá, hogy maradjon valamennyi mozgástere, nem a “mozgás” érdekében, hanem mert nyolc órát tölteni egy kis helyen csak fokozza a szorongást. Számolj vele, hogy ha kizárod a szűk előszobába, feltehetően megrágcsálja majd az ajtókat, a cipősszekrényt, a lábtörlőket, stb.

Ha nem tudod kizárni a konyhából…

 1. Ne hagyj elől élelmiszert, főleg olyat ne, ami árthat a kutyának, egy jó étvágyú kutya nagy eséllyel nem fog tudni ellenállni neki – a kelt tészta, csokoládé pedig nagy mennyiségben akár halálos méreg is lehet.
 2. A kuka csábító hely a kutyák számára: izgalmas illatok és “finomságok” tárháza. Ha nem szeretnéd, hogy tartalma a padlón kössön ki, tedd zárható helyre, pl. a mosogató alatti szekrénybe. (Ha megtanulta kinyitni, vásárolj rá bébi-zárat.)
 3. A hűtőmágneseket ne hagyd számára elérhető magasságában, mert gyakran rágcsálásra csábító anyagból készülnek.
 4. Ha feléri a mosogatót, ne hagyj benne műanyag edényt – mivel ételszagú, rágcsálásra ösztönözhet.

Ha nem tudod kizárni a mellékhelyiségekből…

 1. Csukd le a WC tetejét, mert a kutyák hajlamosak a WC csészéből inni.
 2. A WC papírt ne hagyd elérhető helyen, mert előszeretettel letekerik, feldarabolják és széthordják a lakás különböző zugaiba.
 3. A tisztítószereket, gyógyszereket gondosan zárd el, mintha egy kisgyereket hagynál felügyelet nélkül.
 4. Ha cicád is van, akkor próbáld meg a macskaalmot olyan helyre tenni, ahol a kutya nem férhet hozzá, így megelőzheted, hogy megegye, széthordja a tartalmát a fehér szőnyegen.

Ha semmi sem használ…

Előfordulhat, hogy hiába teszel meg mindent, a kutyád továbbra is legváltozatosabb rombolási formákat eszeli ki napról napra. Ekkor se keseredj el, vannak még lehetőségeid:

 1. Sokan esküsznek a Kong nevű kutyajátékra, amely piacvezető termék az USÁ-ban, és már itthon is lehet kapni. Lényege, hogy nagyon rugalmas, és ízletes pasztával lehet megtölteni – a kutyákat állítólag órákra leköti a feladvány, hogyan szedjék ki belőle a finomságot. Egyes kutyákat ez a játék átsegítheti az első nehéz órán, amikor amúgy a rombolások nagy része történik, más kutyákat azonban stresszhelyzetben nem érdekli a torkoskodás.
 2. Sokaknak az úgynevezett D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) párologtató jelent megoldást. Ez úgy működik, mint a szúnyogriasztó, a konnektorba kell helyezni és nap 24 órájában párolog belőle a nyugtató hatást kifejtő illatanyag, amelyet arról a feromonról másoltak, melyet a kutyamama választ ki emlőiből a kiskutyák megnyugtatására. Az emberekre egyáltalán nem hat, viszont a kutyák nagy százalékára igen – hátránya, hogy kissé drága, persze, a nyugalom és a bútorok épsége sokat ér.
 3. Ha mindez nem használ, még van egy esélyünk, a homeopátiás gyógyszerek és a viselkedésterápia. Itthon már több állatorvos is foglalkozik homeopátiával, amely nagyon hasznos lehet a kutyák szorongásának feloldásában. Ezenkívül megkereshetünk egy tapasztalt kutyatrénert, hogy tőle kérjünk segítséget. A legjobb, ha házhoz jön, és megfigyeli a kutya és a gazdi viselkedését és szakértő szemmel korrigálja a rossz beidegződéseket, megtanít a helyes módszerekre.